Friday, February 24, 2012

Tram 11 ( Biografija )


                                                          Tram 11 ( Target & General Woo )

Tram 11 je rap grupa formirana 1996. u Zagrebu. Članovi ove legendarne grupe na našim prostorima su Nenad Šimun aka Target i Srđan Ćuk aka General WooU to vrijeme Hrvatska nije imala pravih repera dok se nisu pojavili "Blackout Project" - projekt pokrenut od radio postaje "Radio 101" sa zadaćom promovisanja hip-hop-a i rap-a u Hrvatskoj.Tada je Tram 11 izbacio hit koji se i dan danas sluša a ta stvar se zove "Hrvatski Velikan"... "Hrvatski Velikan su bili prvi na mnogim neslužbenim top-listama.


                   Tram 11 - Hrvatski Velikani

 Album "Covjece NE Ljuti se"objavljen je 1999. i izazvao je veliki interes od strane hrvatskih kritičara i to je bio vrlo popularan album kao i ostali albumi Tram 11-a, pjesma "Kuzis Spikuje čak i objavljen na kompilaciji "The Best Off Internacional Hip-Hop". Ova činjenica dokazuje da je Tram 11 jedan od najutjecajnijih i modernih skupina u Hrvatskoj.

                                                 Tram 11 - Čovječe Ne Ljuti Se (Cover)

                                                         Tram 11 - Kužiš Spiku

                                          Tram 11 - Kužiš Spiku (Remix by Phat Phillie)

General Woo:
Pravo ime Srdjan Cuk . Rodjen 17.11.1977. u Vukovaru. Muzickom karijerom pocinje se baviti 1997 god. mada na hip-hop sceni djeluje od 1994 god. Prvi put javno se pojavljuje na pjesmi «one 0 one» kao podrska Radiju 101 1996 god. Pionir je hrvatske hip-hop scene te ga kao takvog slusa siri krug publike sto dokazuju i tiraze njegovih albuma. Posljednji album je izdao ove godine pod nazivom "Verbalni Delikt".Album "Krv nije voda" njegov je 6. studijski album. Prethodili su mu albumi COVJECE NE LJUTI SE, VRUCINA GRADSKOG ASFALTA i TAJNA CRNE KUTIJE koje je izdao kao clan legendarnog hip-hop dvojca TRAM 11. Zatim, samostalni album «GENERAL WOO - TAKOZVANI» te posljednji BAS JE LIJEP OVAJ SVIJET u suradnji s hip hop izvodjacem Nered-om. 

                                                              Takodje je tokom karijere ostvario brojne vokalne saradnje sa mnogim muzickim imenima poput grupe Divas, Prljavo Kazaliste, Blackout project, Bolesna Braca, Edo majka, El de Sensei i dr. Neke od poznatijih pjesama sa tih albuma su: Hrvatski Velikani, Kaj ima lima, Pad sistema, Vrucina gradskog asfalta, Samo kod nas, Jedno, S tobom ne znam, MC to the fullest, Bon apetit i dr.
Svi albumi bili su popraceni live turnejama po Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Njemackoj, Svajcerskoj i Austriji. Prosle godine u sklopu turneje Bas je lijep ovaj svijet odrzano je 35 live koncerata sirom Hrvatske, BIH i Slovenije.
Neke od pjesama s spomenutog posljednjeg albuma koristene su u prvoj hrvatskoj kriminalistickoj seriji BALKAN INC. u kojoj General Woo tumaci jednu od uloga uz afirmirane glumce poput A. Cvjetkovica, M. Nadarevica, N. Ivankovic i dr. Potvrda glazbenom radu generala Woo-a svakako je i nagrada «Crni macak» za najbolji hip-hop album 2000. godine.
Novi album Krv nije voda sadrzavat ce 13 pjesama izasao je 2006. u izdanju Croatia Recordsa. Na albumu gostuju poznati izvodjaci kao sto su Edo Majka, Nered, Sasa iz TBF-a i Pro.

Target:
U početku bijaše TRAM 11...
Nekadašnji član renomiranog, poznatog hip hop dvojca TRAM 11, Nenad Šimun aka Target, nakon razilaženja s Generalom Woo, odlučio je snimiti svoj prvi samostalni album jednostavnog imena 'THE ALBUM'.
 Prvi singl koji je najavio albuma bio je 'Ljubi me opasno', gdje se uz Targeta s privlačnim senzualnim vokalom pojavljuje zagonetna Maria.


 U realizaciji pjesme, a i ostatka albuma, u ulozi autora i producenata pojavljuje se dvojac Silvio Pasarić i Milo Stavros, te krema hrvatske urbane produkcije Shoot i Koolade. Target se okrenuo nekim veselijim temama, premda se među 14 novih pjesama nalaze i 2-3 s aktualnim gradskim sociološkim društvenim pričama.

Riječ je o talentiranom reperu koji je autorski sudjelovao u stvaranju nekoliko legendarnih hip hop rima koje se svrstavaju u najcrnje ulične, kako zagrebačke tako i hrvatske kronike... Ne zaboravimo 'Hrvatske velikane', 'Pad sistema', 'Kaj ima lima', 'Samo kod nas', 'A Vi svi', 'Jedno'. Izlazak Targetovog debi albuma pod etiketom Menart, koja je objavila Tram 11 albume 'Čovječe ne ljuti se' i 'Vrućina gradskog asfalta', te prošlogodišnji kompilacijski 'Tajna crne kutije', iskaz je povjerenja same kuće i vjerovanja u Targetove nove zarazne hip hoperske brojalice. 


No comments:

Post a Comment