Tuesday, December 20, 2011

Generalov "VERBALNI DELIKT" proglašen ALBUMOM GODINE

                                        
                                           GENERAL WOO - VERBALNI DELIKT (2011)

U prvoj sedmici Vipovog godišnjeg predstavljanja najboljih albuma u protekloj godini na rasporedu su domaća izdanja. Prema izboru redakcije najbolji uradak ove godine je "Verbalni delikt" Generala Wooa.


Jedan od pionira i prvoboraca hrvatskog hip hopa u partnerstvu s Targetom kao dvojac Tram 11 bio je i Srđan Ćuk aka General Woo.


Dotični verbalist vraća se poslije nekolikogodišnjeg primirenja novim studijskim albumom. U vrijeme kada je diskografija kakvu smo nekoć poznavali u sutonu, razumno je novi album ponudio na besplatni download uz asistenciju regionalnog MTV sitea. Istovremeno kada je hip hop kao svježi pokret odavna nestao ili evoluirao u balkan rock formu ili bio ugušen unutarnjom navalom i razvodanjavanjem od strane netalentiranih likova, Woo se pokušava otrgnuti dojmovima općeg nezadovoljstva novom bujicom socijalno svjesnih opaski i burom nezadovoljstva. Otkad je od punka preuzeo ulogu "klasnog" i "društvenog" neprijatelja numero uno i prije nego je postao komercijalnim pokrivačem i unosnim stilom, rap je bio relevantan zbog toga jer je najpraktičnije nudio parolu "anyone can do it".




Danas je na terenu RH nikad više razloga za bunt, a nikad manje efekta od bojnika tipa Woo. Taj sistem mora biti jako frustrirajući istovremeno i provokativan za bijes i srdžbu. A Woo se pomirio sa stanjem nakon pokušaja komercijalnih oporavaka i dozivanja vremena kada su prvi i drugi album Tram 11 bili multiseleri u domaćim uvjetima prodaje. Na svom je solo albumu "Takozvani" imao nekoliko izvanrednih i potencijalno komercijalnih pjesama a la "Vozim", s Neredom je usrao stvar na zajedničkom albumu, dočim je na predniku "Krv nije voda" naznačio što dolazi s "Verbalnim deliktom".
Sad je opasan, nabrijan, nadrkan, spreman za obračun jer nema kalkuliranja. Njegove su rime direktne, stihovi konkretni. Woo nije pjesnik, nego radnik. Žestoki radnik, lik kojem stoji ne brijati bradu niti prati s ruku tragove mašinskog ulja kada izlazi s druge šihte. Njegovo sipanje je nabrijano vrlo svakodnevno, iznimno lako za poistovjećivanje s prosječnim pripadnikom ovdašnje svakodnevice. Osim toga izbombardiran je briljantnim instrumentalnim radovima bazično većinskog beatmakera Hrvoja Marjanovića Setta te se trebalo samo dočekati na noge, navuči štitnike, namazati ratničkim bojama i početi verbalni ragbi.
Od euroskeptika preko opozicionara do lika koji "nema volja dok tone dolje jer zna da ovdje nikad neće biti bolje" Woo je udaljen samo treptajem oka. Trebalo je iskustva i srdžbe, pogađanja ritmike, da bi se došlo do najboljeg albuma karijere i novog buđenja. Respect.
                                                                         TRACK LIST:

No comments:

Post a Comment