Saturday, December 17, 2011

Hip-Hop Kultura na Balkanu Part 2

Hip-Hop scena u Bosni i Hercegovini se pocela radjati negdje krajem 80' godina, a jedan od prvih ako ne i prvi MC u BiH je Crni Zvuk,1988. godine je poceo da rapa na engleskom jeziku,a vec 1989. je usao u studio i snimio prvu stvar. 1992. godine osniva grupu koja se zvala "Zakonom Zabranjeni". Inspirisani gangsta rapom sa Westcoasta Amerike i ulicama Tuzle i desavanjem na njima odlucuju da svoje tekstove posvete tom zanru, tako da slobodno mozemo reci da je u Bosni u punoj fazi ratnih dejstava postojao pravi gangsta rap. U to vrijeme upoznaju crnca koji je bio pripadnik islamske vjeroispovijesti i koji odlucuje da im pomogne i finansira njihov prvi oficijelni album, ali pod uslovom da se pocnu baviti malo ozbiljnijim temama. Ipak nisu htjeli da se puno udalje od njihove furke i grupi daju ime "Lobossi". Tada snimaju i svoj prvi hit "Poruka" koji se vrlo uspjesno vrtio na radio stanicama.



Hip-Hop u BiH se poceo razvijati krajem 90' godina.Radjali su se novi crew-ovi,MC-evi,B-boys-i,GR-si,Dj-i a posto su ljudi pretezno prezirali hip-hop kulturu sve je ostajalo u undergroundu i u krugu odredjenih ljudi.
13.decembra 1999. je nastao FM Jam kao plod slicnih muzickih ukusa dvoice DJ-a sa Tuzlanskog radija Kameleon.DJ Soul i Erol su tog decembra prvi put u historiji BiH na radio talasima zapoceli Hip-Hop emisiju sa misijom sirenja domace Hip-Hop kulture i muzike.Nakon nekoliko emisija i otvorenih poziva prema Hip-Hop populaciji ,javlja se vise Hip-Hop aktivista.AOG graffiti crew,Dirty Angelz Rap skupina,Dirty Angelz break dance crew i mnogi drugi.


Tih dana nastaju prvi demo snimci Ede Maajke,Disciplinse Komisije,Dirty Angelza,Hamze,Frenkija.





Za to vrijeme Mostar je imao Sove (Mayer,Maca i Profa) koji su tada harali Mostarskom Hip-Hop scenom i udruzili su se sa FM Jam Crew-om.

 
Sto su Sove bile za mostar i FM Jam Crew za Tuzlu to su Alaga i Capital City Crew (CCC) bili za Sarajevo i dokazali su da zasluzuju status Sarajevske Stare Skole.






No comments:

Post a Comment